dimecres, 27 de maig del 2009

Enfortint l'agermanament i coneixent el Penedès.



El passat dilluns 25, el Fidel Wilson i la Glennis Ecobar agafaven el vol de tornada a Nicaragua amb la maleta plena de noves experiències, aprenentatges i records. Durant els deu dies que han estat a Vilafranca han pogut visitar equipaments com la biblioteca o l'escorxador, portar i rebre cartes de les escoles Sant Josep i Santa Anna, Sant Ramon, Màs i Parera i Baltà Elies, reunir-se amb els representants polítics dels municipis agermanats de Vilafranca del Penedès i Sant Pere de Ribes, assistir a actes culturals i folklòrics, passejar pels carrers, el mercat, les Fires i visitar els museus, trepitjar les vinyes i gaudir de la companyia dels amics que un dia ells van rebre i acollir a Bilwi (Puerto Cabezas). També ens han explicat la tasca que s'està fent en la reconstrucció d'habitatges a la comunitat de Kwakuil i ens han transmès l'agraïment dels membres d'aquesta comunitat que van perdre la casa amb el pas de l'huracà Fèlix . "Sin esta ayuda, en la vida ubiesemos podido comprar tan siquiera los clavos para construir nuestra casa" van manifestar els habitants de Kwakuil . El Fidel i la Glennis han estat aquests dies entre nosaltres com a convidats de l'Associació d'Amics de Puerto Cabezas, que el passat dijous 21 va iniciar amb els actes de celebració del 10è aniversari. Fer el seguiment de la reconstrucció d'habitatges, millorar l'equipament i seguir acollint les activitats de la Casa de l'Agermanament, participar a la campanya d'alfabetització i portar les cartes de les escoles són algunes de les tasques que caldrà continuar quan hagin tornat a Bilwi, així com transmetre també, a la resta de companys que no han pogut venir, el compromís de Vilafranca amb Puerto Cabezas. "La cooperación és necessària para el desarrollo de Puerto Cabezas" ens deia la Glennis i el Fidel recalcava que "los proyectos del hermanamiento se pueden ver porqué són concretos y van dirigidos a las necesidades". I tant l'un com l'altre han destacat durant la seva estada la importància de sentir-se acompanyats tot i la distància. Des de l'Associació d'Amics de Puerto Cabezas també valorem positivament l'estada dels membres del Grupo de Amigos del Penedès que han portat el testimoni de la població de Bilwi i ens han ajudat a recordar que hi ha altres realitats i altres cultures diferents amb les que, alhora, compartim moltes coses.

dissabte, 23 de maig del 2009

Diversitat, música i sopar "nica" per obrir la celebració dels 10 anys

"Els Amics fem pinya amb el municipi agermanat de Puerto Cabezas per començar la celebració dels 10 anys"

Aquest dijous vam donar inici a la celebració dels 10 anys d'Amics de Puerto Cabezas amb un sopar que va comptar amb l'acompanyament musical de "Pablito" i un menú especial de Gallopinto i chanchno con yuca, amb una mica de chile per paladars atrevits que va cuinar la Dolores Maldonado. Acompanyats de nicaragüencs que viuen a Vilafranca, de molts amics i especialment del Fidel Wilson y la Glennis que durant aquests dies estan amb nosaltres coneixent la vila, la comarca, visitant escoles, la biblioteca, els mitjans de comunicació, l'escorxador, el g.e.r. y alhora revisant projectes presents i noves iniciatives.

Xarrada de la tarda:

"Indígenes Misquitos, Sumo-Mayagna y Ramas , Creols o Afrodescendents y mestizos formen un mosaic cultural que ha originat rivalitats al llarg de la història però que en els darrers anys estan treballant per fer de la diversitat la unitat com a pobladors del carib nicaragüenc"

A la tarda havia tingut lloc una interessant xerrada sobre la diversitat cultural i ètnica de la Costa Atlàntica de Nicaragua, els canvis que s'han anat produint els darrers anys, sobretot amb l'ocupació agro-ramadera per part de població procedent del pacífic (mestissa) en territori indígena i la importància de la recuperació cultural de les diferents tradicions.

La cosmovisió del dels pobles indígenes es base en la coneixement i la conservació dels ecosistemes naturals, dels quals en depèn la supervivència com a poble i com a forma de vida. Com digué Fidel Wilson, en veu dels ancians "para que necesitamos refrigerador si la naturaleza nos da la fruta, el pescado, el venado y lo que necessitamos".

"Si el progrés implica més destrucció dels boscos, una pèrdua de la riquesa cultural y la desaparició de llengües ens hauríem de plantejar si és el que volem. Caldria que fós compatible el progrés i el respecte vers el territori i les cultures "

dissabte, 16 de maig del 2009

XERRADA-SOPAR-MÚSICA


10 anys Associació Amics de Puerto Cabezas (Nicaragua)

Dijous, 21 de Maig 2009 a l’Escorxador (Vilafranca)


19.30h
Xerrada a càrrec dels nicargüencs Fidel Wilson i Glennis
Escobar

"Puerto Cabezas una societat multiètnica i multicultural"


21.00h

Degustació de plats nicargüencs
música en viu amb “Pablito” i Cesk Freixas


amicsdepuerto@hotmail.com



dilluns, 4 de maig del 2009

Experiencies Solidàries a Puerto Cabezas


Aquest divendres 8 de maig a les 19:30h a l'Escorxador es farà la primera xerrada-formació sobre

"Experiències solidàries a Puerto Cabezas"

Diferents persones que han participant en anteriors brigades a Puerto Cabezas ens explicaran les seves impressions i experiències a Puerto, com ha sigut la seva convivència amb les famílies que els han acollit, les activitats que hi han fet, la cultura i tradicions que han conegut, una infinitat d'experiències compartides....

Xerrada oberta a tothom.

Si estàs interessant/da en participar aquest estiu en les Brigades a Puerto Cabezas (Bilwi) 2009 ENCARA ESTÀS A TEMPS!
VINE i T'INFORMAREM!

Esteu tots convidats a venir i a convidar a qui estigui interessat!

Més informació de les brigades

Us podeu posar en contacte amb nosaltres: brigadespuerto2009@gmail.com