divendres, 26 d’octubre del 2007

Sandinistes, indígenes i Vilafranca uneixen esforços per reconstruir Puerto Cabezas


Joan Raventós, el 3 de 8

Alex Lúcer Blandón, vicealcalde de Puerto Cabezas pel partit indígena YÁTAMA, és aquests dies a Vilafranca Puerto Cabezas es refà molt de mica en mica del mal que li va causar el pas de l’huracà Fèlix el 4 de setembre. La destrossa va ser espectacular i ara tota ajuda és poca per refer la costa atlàntica de Nicaragua. Amb aquest objectiu el vicealcalde de Puerto Cabezas, Alex Lúcer Blandón, és a Vilafranca convidat per l’ajuntament amb motiu de la Setmana de la Solidaritat. Lúcer és del partit indígena Yátama, que governa a Puerto Cabezas i treballa al costat dels sandinistes, amb qui anys enrere es van enfrontar en una guerra, per reactivar una zona degradada per la marginació política i també per la ferocitat de la natura. El 3d8 ha parlat amb Alex Lúcer, un home esperançat amb el futur dels seus.
Puerto Cabezas i la Regió Autònoma de l’Atlàntic Nord (RAAN) de la qual forma part n’ha viscut de tots colors. És una zona històricament maltractada pel poder de Managua, que l’ha deixat de banda i no ha invertit mai prou recursos per promoure’n la modernització. Fruit d’aquesta marginació va originar-se un cruent conflicte entre la Contra dels indígenes i els sandinistes del govern. Els indígenes reclamaven més autonomia, però ni per la força de les armes la van aconseguir. Amb el pas dels anys, però, han aconseguit aquelles mateixes reivindicacions per la via pacífica. Amb l’ascens al poder del país de Daniel Ortega els sandinistes accedeixen a complir les aspiracions autonomistes de la gent de la RAAN, o almenys a posar-ne les bases. L’actual vicealcalde de Puerto Cabezas, Alex Lúcer Blandón, va lluitar en aquella guerra i ara lluita per no perdre el que han aconseguit en l’escenari de la pau. Vol aprofitar bé l’interès que, segons diu, està demostrant tenir l’actual govern d’Ortega amb els nicaragüencs de l’est per tal de reactivar les seves comunitats. El camí no serà fàcil ni tampoc curt.Fàcil no ho serà perquè cal canviar estructures molt anquilosades d’anys de centralisme i rebuig a l’autonomia. Curt tampoc ho serà si és té en compte que la misèria acumulada durant les darreres dècades ha rebut el cop tan dur de l’huracà Fèlix.

L’hora de la reconstrucció
Puerto Cabezas i la RAAN es troben ara en un punt d’inflexió. Pot ser el punt en què aquelles comunitats reneixin de les seves cendres, i per aconseguir-ho cal tenir els peus a terra i definir cap on volen anar. El pas del Fèlix ha obligat a reconsiderar el full de ruta i les màximes prioritats, ara per ara, són l’habitatge i la producció d’aliments. Restablir els mecanismes d’autoconsum és vital, però també ho és projectar un model d’habitatges dignes i, sobretot, segurs davant l’hipotètic pas d’un altre fenomen desproporcionat com l’huracà de fa dos mesos. Amb aquesta obsessió, Lúcer ha vingut a Vilafranca convidat per l’Ajuntament a trobar la solidaritat dels agermanats. L’Ajuntament i els Amics de Puerto Cabezas han demostrat des de sempre el seu suport als veïns de Lúcer i el mateix vicealcalde reconeix amb Vilafranca un consol davant la desesperació: “després de l’huracà la gent de Vilafranca van ser els primers a telefonar-nos per interessar-se per com estavem”. Lúcer sap que pot comptar amb els vilafranquins i amb motiu de la VIII Setmana de la Solidaritat amb Puerto Cabezas ha vingut a conèixer la ciutat i a presentar part dels projectes de reconstrucció.

diumenge, 21 d’octubre del 2007

Campanya Huracà Fèlix - Vilafranca amb Puerto Cabezas (agenda d'activitats)

Diumenge 28: Acte en record de les víctimes de l’huracà Fèlix a Puerto Cabezas

El pas de l'huracà Fèlix ha deixat una gran destrucció però també la mort de 133 persones i uns 200 desapareguts. Cada any al món hi ha moltes morts innocents per la situació de vulnerabilitat que es viu en moltes regions de països empobrits. En record de les víctimes i les seves famílies volem fer un petit homenatge perquè quedi constància a la nostra vila d'aquest fet.

A 2/4 de 12 descoberta d’una placa al costat de l’arbre de l’amistat
Lloc: c/ Puerto Cabezas del barri de La Girada

Dimarts dia 30 : Dia de l’autonomia de la Costa Atlàntica de Nicaragua.

El 30 d'octubre es commamora cada any el dia de l'Autonomia de la Costa Atlàntica que actualment té vint anys de vigència. Des de l'any passat a Vilafranca es dedica aquesta jornada a recordar aquest fet i a celebrar el dia de l'agermanament. Aquest any podem contar amb la presència de Guillermo Espinosa, ex-alcalde de Puerto Cabezas i actualment diputat al Consejo Regional, però també membre del Grupo de Amigos del Penedès i una persona que ha treballat molt per l'agermanament.

A 2/4 de 8 conferència amb Guillermo Espinoza diputat per Puerto Cabezas al Parlament de la RAAN.
Lloc: Sala de Plens de l’Ajuntament de Vilafranca


Organitza: Associacio d’Amics de Puerto Cabezas
Amb el suport de l’Ajuntament de Vilafranca
Amb la col·laboració de “Vilafranca Solidària”

dijous, 11 d’octubre del 2007

Xerrada "l'huracà Fèlix"

Xerrada el dilluns 15 a les 8 a la Biblioteca Torres i Bages de Vilafranca sobre l'huracà Fèlix a Puerto Cabezas i la RAAN amb Jordi Cunillera del Servei Meteorològic de Catalunya i membres de l'Associació i projecció d'imatges dels efectes de l'huracà.

La xerrada té la voluntat difondre l'impresionant destrucció que ha causat l'huracà des de diferents punts de vista, científic, tècnic i humà. Perquè hi ha huracans al carib? Perquè els més afectats sempre són els mateixos? Quin ha estat el grau de destrucció i quines conseqüències se'n deriben? Ajut humanitari, ajut per la reconstrucció, ajut al desenvolupament, com es pot actuar en un cas com aquest? i sobretot, com es viu una situació com la que ha patit Puerto Cabezas i la regió afectada?


Esperem que en facis difussió.

VIII Setmana de la Solidaritat-Vilafranca amb Puerto Cabezas

Organitza:Ass. d'Amics de Puerto Cabezas
Col·labora: Ajuntament de Vilafranca, Plataforma Vilafranca Solidària

divendres, 5 d’octubre del 2007

Entrevista al setmenari el 3 de vuit

El vent va arrencar arbres de soca-rel i va destrossar unes 23.000 vivendes a l’est de Nicaragua.

VILAFRANCA-PUERTO CABEZAS
Joan Raventós

El dia 4 de setembre l’huracà “Fèlix” va atacar Nicaragua amb nocturnitat i traïdoria. Els habitants de la Regió Autònoma de l’Atlàntic Nord no havien patit mai els efectes d’un huracà i poc s’esperaven que en només tres hores passessin de la misèria a la desesperació. En aquesta regió hi ha la ciutat de Puerto Cabezas, agermanada amb Vilafranca, i tot i que no va ser l’àrea més afectada sí que viu amb la por al cos davant la possibilitat que un altra ventada els torni a colpejar, i molts no se’n surtin. La Teresa Baqués, de l’Associació d’Amics de Puerto Cabezas, va viure en primera persona aquesta desesperació: va arribar l’endemà del “Fèlix”.

article sencer: "almenys morirem junts" aquí (buscar a la secció Vilafranca)

Vilafranca TV:

Programa És NOTICIA : L'huracà de Puerto Cabezas a Vilafranca TV (el proper dissabte 6 i diumenge 7 a les 18:40 - programació VTV)

dimecres, 3 d’octubre del 2007

Crida del Fons Català de Cooperació



RESPOSTA ALS EFECTES DE L'HURACÀ FÈLIX A NICARAGUA: FASE DE RECONSTRUCCIÓ

Institucions col·laboradores


El Fons Català de Cooperació fa una crida als ajuntaments a sumar-se a la campanya d'emergència endegada com a resposta als efectes del pas de l'huracà Fèlix per a la RAAN-Región Autónoma Atlántico Norte de Nicaragua el passat 4 de setembre.Els municipis de la RAAN més afectats pel pas del Fèlix han estat Puerto Cabezas, Waspam, Prinzapolka, Rosita, Bonanza, i en menor mesura, Siuna. Encara no hi ha valoracions definitives de les comunitats més allunyades, on fins a tres o quatre dies després del pas de l'huracà es va començar a accedir-hi i a distribuir els primers ajuts.En aquest sentit, la campanya s'insereix en un marc de reconstrucció postemergent i està orientada a pal·liar els efectes d'aquesta emergència dins la filosofia de reconstruir per transformar. Els recursos recaptats es destinaran a accions concretes incloses en el Pla de Reconstrucció de la RAAN elaborat per la Comissió de Reconstrucció dirigida pel propi Govern municipal i que compta amb el suport d'altres instàncies.


dimarts, 2 d’octubre del 2007

Intermon Oxfam a la RAAN

Des del bloc anem aportant diferents visions i aproximacions sobre el què està succeïnt a Puerto Cabezas i la RAAN. Intermón Oxfam ens fa arribar a través dels cooperants que han enviat a la regió un punt de vista més sobre el que s'està vivint a la regió.

vegeu: Testimonis sobre el terreny